Manapság mindenkit foglalkoztató kérdés: albérlet, vagy vegyem meg életem első, saját lakását. Mindkét választási lehetőség elég nagy felelősséget és körültekintést igényel, hiszen mindkettő költséges és meghatározza életünk következő jó néhány évét, de melyik a jobb megoldás?

            Én több mint négy éve élek albérletben, és ez idő alatt négyszer költöztem, mégsem fordult meg a fejemben még az, hogy esetleg jó volna már egy saját lakás. De mi van azzal, aki mégis csak saját lakást szeretne már, mert elege lett a tulajdonosokkal való veszekedésekből, és az ezzel járó rengeteg problémából. Manapság, ahhoz, hogy egy ekkora méretű tervet valaki meg is tudjon valósítani, mindenekelőtt rengeteg pénzre van szüksége, amit legkönnyebben bankból kaphat meg.

            De mivel jár a lakáshitel? Ahhoz, hogy hozzájuthasson az ember, először is fedezete kell legyen, amiből a havi törlesztést tudja fizetni. Rengeteget lehet hallani a bajba jutott adósokról, akik feje fölül már a házat készülnek elvenni, mert nincs miből fizetnie. A fedezet nélküli hitelek azok, amelyek a legnagyobb bajba sodorhatják az ügyfelet, mivel az ilyen esetek nagy részében a pénz elmegy a lakásra, de a kölcsönt attól még havonta fizetni kell.

              Tehát mindenképp csak annak érdemes lakáshitelben gondolkoznia, akinek megvan rá az elegendő fedezete. Igaz, hogy megvan legalább a saját lakás, de mit ér vele, ha azon kell aggódni, hogy miből lesz kifizetve a következő havi részlet, amellett, hogy még meg is kell élni valamiből. Tehát manapság jól meg kell gondolni, hogy albérletbe költözzünk, vagy lakáshitelt vegyünk fel. Az ingatlanok ára egy fél vagyon, és biztos jó ötlet minden pénzünket belefektetni, hisz úgysem lesz a mienk az a lakás, csak húsz-huszonöt év múlva, ha már lejárt a hitelünk. Akinek viszont biztonságot jelent a négy fal, amely között mindennapjait tölti, a sajátja, annak érdemes megkeresni a legmegfelelőbb hitelkonstrukciót és megvenni a saját lakást.

              Akit viszont nem zavar az évi minimum egy költözés, annak ajánlatosabb bérelni a lakást és spórolni, és csak majd megvenni egy saját ingatlant. Igaz, hogy ma sok ingatlan nyomott áron van és lehet keresgélni a legolcsóbbat és legjobbat, mégis azt ajánlják a tanácsadók, hogy nem érdemes a gatyánkat hiteltörlesztésre elverni és vagyonokat költeni egy ingatlanra, inkább válasszuk a bérlés-megtakarítás-befektetés módozatot, mely nem okoz annyi fejfájást sem. És még élni is marad idő.

Üdvözlettel:

Zsófi

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alberleterzes.blog.hu/api/trackback/id/tr483286389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása