Albérlőként vagy akár tulajdonosként nem kevés kihívást jelenthet a saját vagy a család anyagi eszközeinek kezelése. Ha kibérelünk egy kiadó lakás -t fontos, hogy rendszeresen fizetni tudjuk kötelezettségeinket a albérlet tulajdonos fele így nem tesszük, kockára lakhatásunkat illetve a kauciónak sem kell búcsút mondanunk.  

Hogyan tudunk, megbirkózni sikeresen ezzel a kihívással? A válasz nem feltétlen a magas jövedelemben rejlik. Pénzügyi szakember azt mondják, a válasz azzal van kapcsolatban, hogy tudjuk, honnan jön, és hová megy a pénz, valamint azzal, hogy hajlandók vagyunk megfelelő ismereten alapuló döntéseket hozni. Ennek megvalósításához első lépésben költségvetésre van szükségünk.

Győzd le a hozzáállásod és készítés költségvetés!

Sokan attól félnek, hogy mások tájékozatlan és ostobának fogjak tartani ezért vonakodnak pénzügyi tanácsot kérni.  Ám az ilyen aggódás alaptalan. A pénzkezelés és a pénzkeresés eltérő jártasságot követel, és a legtöbb ember nem képzett a pénz kezelésére. A nagy átlag úgy végezi el a középiskolát, hogy többet tud a gúla térfogatáról, mint a spórolásról.

Mindemellett a költségtervezést relatíve könnyű megtanulni. Ez abból áll, hogy készítünk egy listát a jövedelemről, egy másikat pedig a kiadásokról, majd ezután a kiadásokat a jövedelmen belül tartjuk. A költségvetés elkészítése valójában élvezetet jelenthet, ha annak mintájára is élünk, az megelégedettséggel tölthet el bennünket.

Minden kezdet nehéz

Indítsunk azzal, hogy készítünk egy listát a jövedelmünkről. Legtöbbünknek ez nyilvánvalóan könnyű feladat, mivel általában csak pár dolgot foglal magában a fizetést, megtakarítás kamatát, és így tovább.

Ne számold bele a bizonytalan jövedelmeket, olyanokat, mint például a túlórákért kapott fizetés, a prémium vagy az ajándék. A pénzügyi tanácsadók arra figyelmeztetnek, hogy a bizonytalan jövedelemforrásokra való tervezés adósságba keverhet. Még ha hozzájutsz is ilyen jövedelemhez, úgy dönthetsz, hogy ezt magadra és családodra költöd egy nem mindennapi élvezetre, a szükségben lévőket segíted, vagy egy érdemes dolgot támogatsz vele.

A kiadásokról szóló lista elkészítése azonban egy kicsit rázósabb lehet. Sokak nem tudják megérteni, hova tűnik a nehéz munkával megszerzett pénzük. Erre egy jól bevált módszer létezik, egy hónapig minden családtag fog egy darab papírt, és minden egyes elköltött forintot felírunk. Még azt apró jelentéktelenek gondolt pénzt is feljegyeztük, amit egy csésze teára költöttünk. Minden nap végén rávezetjük az összegeket egy általam vásárolt költségvetési könyvbe.

Ha minden kiadást becsületesen leírsz, az segíteni fog bármilyen „titokzatos pénzt” is felderíteni, ami úgy tűnik, hogy csak úgy elpárolog. Ha azonban ismered a költekezési szokásaidat, úgy dönthetsz, hogy mellőzöd a mindennapi kiadások részletes felsorolását, és a havi kiadások listájával kezded el a munkát. Amikor kidolgozod a költségvetési listádat, ne felejts el olyan negyedéves, féléves, éves és más időszakos kiadásokat, mint például a biztosítás és az utólagos közmű elszámolás kifizetése.

 

Menyire leszel sikeres a költségvetésed?

Költségvetésed sikeres működése nagymértékben azon múlik, hogy az milyen valóságos. A rendszer nem fog működni, ha néhány dologra félretett pénzösszeg nagyon kicsi, és nem tudsz majd kijönni belőle egy hónapban.

A kiadásokat tartalmazó lista nélkülözhetetlen része a „Megtakarított pénzösszegek” rubrika. Míg sokan talán nem gondolnak arra, hogy a pénzmegtakarítás is költségnek számít, bölcsen teszed, ha a havi jövedelmedből valamennyit, de minimum 5 % vészhelyzetekre vagy különleges célokra különítesz el.

 A költségvetés egyensúlyba hozása azonban többet jelent annál, hogy készítesz egy listát a jövedelemről és a kiadásokról. Azt foglalja magában, hogy a kiadásokat a jövedelemből hozod ki, s ez azt is jelentheti, hogy csökkented a kiadásokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://alberleterzes.blog.hu/api/trackback/id/tr983137826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.03.25. 16:54:58

Megszűnt a több évtizedes munkahelyem.
Saját kezembe kellett venni a sorsom alakulását, ezért kezdtem el keresni az interneten. Így bukkantam rá a KMD által kínált lehetősére, melyet mindenkinek ajánlok a mellékelt honlapon:

http:/kmdholding.com/hub3p3a

Amennyiben gyorsabban szeretnél a pénzkeresetben előrelépni és nem igényled a segítséget, a következő oldalon rögtön megkezdheted a regísztrációt és a dollárok keresését!
FM0204.iwowwe.com/
süti beállítások módosítása